2009 m. kovo 21 d., šeštadienis

nuomonė apie nuomonę

vakar perskaičiau straipsnį Austėjos blog'e: http://www.austejosblogas.lt/2009/03/19/vieni-kitiems-darzelio-pedagogu-neprofesionalumas/ .. kilo daug visokių minčių, o pamačius komentarus, jau buvau bepuolanti komentuoti ir pati.. bet paskui pagalvojau, kad reikia pamąstyti ir nesireikšti labai jau katerogiškai į kairę ir į dešinę..

pirmas dalykas, kuris privertė susimąstyti, kad straipsnyje aprašomas trejų metukų vaikas darže dar daro į pampersus .. na, čia dabar besvarstydama, noriu visiškai atsiriboti nuo straipsnuje minimos auklėtojos elgesio komentavimo.. noriu, kaip mama, pažiūrėti, ar pati kur nors neperlenkiu lazdos.. ;-) .. mano pačios mama įkūrusi daržą - mokyklą sako, kad visgi jau į įstaigą vaikai turi būti atvedami mokėdami tvarkytis tualete.. ir jiems atėjus, kalbama su tėvais ir namie palaipsniui bandoma spręsti šį jautrų klausimą.. aš pati, dar nemokinu savo dešimties mėnesių dukros sėdėti ant puodo.. vis planuoju, kad vasarop pirksiu daugkartines sauskelnes, kad vaikas pradėtų jausti diskomfortą sušlapus kelnėms.. ;-) .. nežinau, ar čia labai jau gera mintis, bet matau-jaučiu, kad ji nesuvokia dar to puodo.. ir tai yra daugiau tėvų meistriškumo klausimas, laiku pakišti vaikui puodą.. Adelei porą kartų labai nepatiko, tai pašaukė pašaukė ir tiek.. dabar pertrauka iki atšilimo..

kitas dalykas, kuris labiausiai užkliuvo, tai mamų komentarai.. aišku, visokių patirčių žmonės turi.. ir gerų, ir blogų.. viskas suprantama, kad nei idealizuoju, nei peikiu ten visko.. bet kartais tikrai tenka susidurti su tokiomis mamomis, kurioms atrodo, kad tik jos vienos gali tobulai pasirūpinti vaiku.. tobulai jį ugdyti.. o rasti tinkamą, jų akimis, pedagogą ar auklę yra beveik neįmanoma.. manau, net vaikelio tėvas ir tas, jų nuomone, būtų nelabai tinkamas tokiam svarbiam darbui atlikti..

visos mamos (aš irgi), manau, kartais apsergam tokia paranoja, kai tik mes vienos 'tinkamai', 'laiku', 'jautriai' mokam reaguoti ir rūpintis vaiku.. bet paskui mintyse padarom (arba nepadarom) autokorektą ir pažiūrim į save kiek iš šono.. aš pati tai tikrai mln. kartų įsitikinu, kad čia man atrodo, kad perilgai tėtis ėjo iki verkiančio vaiko.. nors pati aš lygiai taip pat ateinu kartais greitai, kartais dar baigiu ant greitųjų kokį reikaliuką ir tik tada einu pas vaiką.. bet ant kito gi žymiai geriau viskas matosi.. ;-)

kitas dalykas, kaip vaikas pripranta prie kolektyvo ir kaip jis ten mokosi.. nesu ekspertė vaiko amžiaus kategorijose.. bet dabar pastebiu, kad mano pačios vaikas tikrai nepuola visko kartoti, o tik pakrutina antakiais, pasižiūri rimtu žvilgsniu.. o daro tik po kažkiek laiko, kai jai atrodo tinkamas laikas.. ir su 'katutėm' taip, ir su 'pliaukšt', ir su 'atia atia'.. ir jeigu mes namie tobulai užsiimam su vaiku dar nereiškia, kad vaikas bus nuostabus ir grupėje.. (nors kiekviena protinga mama žino, kad jos vaikas yra nuostabiausias pasaulyje).. gal jis tyliai ramiai sau tupės ten tris mėnesius, o tik paskui pradės dalyvauti kompanijoje.. kas ten žino..

nes kuo tikrai esu tikra, kad daugybė mamų yra labai priklausomos nuo savo vaikelių.. ir net ženkliai daugiau nei kad vaikai yra priklausomi nuo jų.. visas šis procesas trunka nuo pat vaiko gimimo ir yra susijęs su pačios mamos pasitikėjimu savimi, kompleksais, santykiu su vyru, įsitvirtinu darbinėje veikloje.. žodžiu, viskas gyvenime susiję ;-) .. o su vyru dar derintis reikia, tartis, kalbėtis.. darbe irgi visokių nesąmonių kalnai.. o vaikas gi neprieštarauja ir klauso.. tai iliustuoja ir toks komentaras, kad mama yra laikoma nerūpestinga, jei augindama mažą leliuką, nepasilieka namie ir trimečio vaikelio, o veda jį į darželį.. mano nuomone, tai jau ir mažesnio amžiaus vaikams reikia draugų.. aišku, kiekviename amžiuje skirtingomis dozėmis.. bet trijų metų vaiką laikyti namuose irgi, manau, ekstremalu..

ir paskutinis dalykas - varymas ant lietuviškų darželių.. aš jų nei ginu, nei giriu.. visokių yra.. kaip ir visur pasaulyje.. bet man tokios formuoluotės su panieka sakant 'lietuviškas', tai irgi pasako apie žmones.. ir tiesą sakant žiauriai užknisa.. kodėl negalima sakyti 'tuose darželiuose, apie kuriuos pasakojo draugė'? arba 'tame darželyje, į kurį vedėm savo vaiką'? iš kur jau tokios ekspertės visų darželių Lietuvoje? piktokokai čia baigiu, bet gi esu įvairialypė asmenybė ;-), ne tik gražiai kalbėti moku ;-) ..

3 komentarai:

Arturas rašė...

Itariu nepatylesiu.

1. Su vaiko sikpuodziu: atrodo kad visus per jega ar kazkokiom meistriskom priemone ismoke sito reikalo. FUi nesamone - atejo laikas ir vaikui paciam 'dasuto'. Jau patikekit cia ne tas reikalas kuri butinai reikia isvaryt kaip raganavima.

2. Del darzeliu ir ypac tevu vertinimo apie juos - man labai paliko gilu ispudi kaip Vandenyje (toks darzelis fabijoniskese) nei vienas (NEI VIENAS) tevas ar aukletoja nesisveikina. Vat jums ir palyginimas - cia visgi darzeliai su komunakicijos gebejimais prasilenkia ar tevai patys nuteikia toki suvokima? Mano supratimu mes patys arba susikuriame aplinka sau arba pritampam prie tokios kuri yra (nes matyt truksta gebejimu ir atsakomybes pries visuomene bei savo paciu vaikus). Konkretus pavyzdys atvirkscias - Dainoreliai (ne reklama). Man net sioks toks sokas buvo - visi sveikinasi su visais ir sypsosi - kazkas paranormalaus matyt sitam kreivam pasauly, bet man patiko labai - ir manau taip turim visi ir VISUR elgtis patys, tuomet ir vaikam bus lengviau.
P.S. Ir nereikia is vaiku eksperimentu daryti - ir sikt ismoks ir elgsis kaip zmones jei patys nelisim kur nereikia o ir pavyzdzius savus duosim tokius, kuriu tikimes ir patys is ju bei aplinkiniu.

Kristė rašė...

stipri tokia nuomonė.. tik nelabai supratau, čia aš gerai pasakiau apie tuos šikpuodžius ar durnai?

Shulcas rašė...

Del tu sikpodziu tai galiu pasakyti, kad bent jau Liuksemburgo darzeliuose yra tokia nuomone, kad iki 2m. vaikas samoningai dar nesuvokia to puoduko esmes. Tad aukletojos visai nesiparina del pampersu keitimo. Man toks ispudis, kad kartais mes gal tiesiog norim , kad musu vaikas kuo anskciau atsisakytu pampersu ale parodyti aplinkiniams va koks jis "protingas" arba kitas krastutinumas tai taupyti ant pampersu ir taip vaka versti sesti ant puoduko:)
Del vaiku ir mamu meiles tai cia aisku atskira tema, bet mes savo dukra paleidom i darza 11 men. ( sunui gresia tas pats) ir esam tuo labai patenkinti:)