2008 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

kaip girti savo vaiką?

kažkada anksčiau perskaičiau straipsnį apie vaikų gyrimą.. va tokia tema.. kaip teisingai reikia girti vaikus.. atrodytų viskas čia paprasta.. geras, šaunus vaikas tai ir giri.. padrąsini, palaikai.. bet pasirodo viskas nėra taip jau ir elementaru..

pasirodo, vaikų gyrimas turi būti orientuotas į procesą.. nors taip esam pripratę būtent prie priešingo - orientacijos į rezultatą.. net darbo skelbimuose prie reikalingų būsimo darbuotojo savybių vardinama orientacija į rezultatą kaip labai pagirtina ir netgi būtina savybė.. aišku, tai tik patvirtina mano teoriją, kad darbuose reikalingos savybės arba net ir vertybės dažnai prieštarauja žmogiškosioms.. paprasčiau pasakius, reikalingoms šeimoje ar artimųjų rate.. (bet gal čia atskira tema)..

taigi grįžkim prie straipsnio.. kokia gi jo esmė.. esmė ta, kad vaikus reikia girti už procesą, už pastangas.. o ne už rezultatą.. pasakysite, o koks gi čia skirtumas tarp tų gyrimų? ogi, pasirodo yra.. ir net labai nemenkas..

pasirodo, giriant vaiką, koks jis šaunuolis, nes padarė tą ar aną.. vaikui ugdoma priklausomybė nuo išorinės aplinkos.. t.y. vaikas darosi priklausomas nuo pagyrų ir vaikui tuomet jau reikia nuolatinio patvirtinimo, kad jis elgiasi teisingai ir pavyzdingai.. rašoma, kad tokie vaikai nustoja pasitikėti savimi, yra kankinami abejonių ir savo poelgius vertina tik kitų akimis.. o jei vaiko piešinys ar darbelis nesusilaukė pagyrų ir ovacijų, vaikui reiškia, aš esu netikęs..

aprašoma ir tyrimas atliktas su vaikais.. rezultatai parodė, kad vaikai, pagirti už rezultatą per tam tikrą laiką padarė mažesnę pažangą rašydami testą, nei tie, kurie buvo giriami už pastangas.. antroji vaikų grupė antrą kartą rašydami panašų testą jį išlaikė ženkliai geriau..

manau, kad ši tema aktuali bet kurio amžiaus vaikams: mažiukams, darželinukams, mokyklinukams.. nes ne visai taisyklingai formuluodami pagyrimus, pririšame vaikus prie savo pagyrų ir savo nuomonės.. tiesiog atimame iš jų dalį laisvės elgtis ar mąstyti ne pagal mūsų, suaugusių, nusistovėjusius stereotipus, o pagal jų lengvą mintį ;-).. aš - už laisvus vaikus.. nesuvaržytomis galvomis ir lengvomis mintimis..

o pririšimo būdų yra ne vienas ir ne penki.. ta tema O. Lapino straipsnis apie tėvo svarbą kūdikėliams adresiuku: http://www.tetis-info.lt/?m=1,66,149&nid=3



Komentarų nėra: