2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis

linksmų švenčių!



man visad labai patiko ką nors sužinoti apie mūsų didžiųjų švenčių šventimą dar iki krikščioniškųjų tradicijų. pasirodo, pagal mūsų protėvių papročius, tikrasis Velykinis kiaušinis yra raudonos spalvos. ir yra toks gražus paprotys pirmąjį Velykų kiaušinį pasidalinti į tiek dalių, kiek prie stalo yra žmonių. nebuvau girdėjusi apie tokį paprotį, bet, manau, šiemet mielai tai išbandysime su visa šeima.

"Viena iš svarbiausių dievybių buvo deivė Paukštė. Kiaušinis buvo dažomas raudona spalva ir pažymimas Paukštės deivės ženklu - pėdute.
Margutis kokiu nors ornamentu dailinamas pusiau. Tai tarsi laiko juosta, nes diena keičia dieną, mėnesis mėnesį, o metai metus - tai besikartojantis ciklas. Viršutinė margučio dalis - tai dangus, o apačioje žemė, požemis, marios.Viena margučio dalis šviesioji - tai diena, kita - naktis. Margučio dalijimą į dieną ir naktį patvirtina ir paprotys pirmąją Velykų dieną daužti tik smailųjį kiaušinio galą, antrąją dieną - bukąjį." [A. Jasiūnienė]

na, kad daužti pirmą dieną tik smailųjį kiaušinio galą irgi nebuvau girdėjusi. o kol laukiame Velykų bobutės, kuri, pasirodo, atvažiuoja su vaško kumelaite, geležiniais ratais, vienas mano dukrytės juokelis.

- einam miegučio, po to eisim į lauką lapelių ieškoti, kiaušinius vyniosim su jais ir dažysim, - sakau.
- gerai, einu pamiegoti. o tu eisi žuvį kepti? kai pamiegosiu, vyniosim su žuvim kiaušinius ir juos dažysim, - atsako mano 3 metų dukrytė.
Turbūt vaikams mūsų papročiai ir reikalai lygiai taip pat kosmiškai atrodo, kaip mums kiaušinių vyniojimas žuvimi.

linksmų jums švenčių!

Komentarų nėra: